1 2 3

Nyomtatott könyv kontra e-book olvasó

2015. április 22., szerda 0 komment
Az elmúlt héten sokszor a szemem elé kerültek a nyomtatott könyvet és az e-bookot összehasonlító cikkek, ezért úgy döntöttem, én is firkálok egyet a tőlem megszokott módon.

Rögtön az első, ami eszembe jutott, az egyik őselem, a VÍZ. Ennek is a kádasított, habosított, gőzölgő, illatos változata. Mi történik, ha épp egy kád vízben relaxálunk, az olvasnivalónk meg hirtelen cukaharát nyom a habokba?

NYOMTATOTT KÖNYV: azonnal olyanná transzformál, mint egy teli pelenka, de még menthető. Igaz, száradás után kissé hullámpala feelingű lesz.
E-BOOK OLVASÓ: azonnal elsötétül, esetleg kis buborékokat is ereszt magából. Van esély rá, hogy száradás után feltámad, de nagyobb valószínűséggel kerül szervizbe, ahol súlyos bankókkal húzhatnak le minket a reanimációért.

Ha már az elemeknél tartunk, jöjjön a TŰZ. Alapszabály: könyvet sosem égetünk, tehát tegyük fel, hogy az olvasnivalónk öngyulladásba kezd.

NYOMTATOTT KÖNYV: a végkimenetel exitus. Általában vaskos mivoltából kifolyólag csupán izzik és füstöl. Ha mégis lángolna, az szép látvány, na meg ahol füst van, ott meleg is, így kis ideig mellé lehet kucorodni. Éhesebbek – oxigénmaszkban – megsüthetnek fölötte egy-két vékonyabb szelet szalonnát, ámbár a füstfelleg nagy valószínűséggel élvezhetetlenné teszi az étket.
E-BOOK OLVASÓ: a végkimenetel szintén exitus. Nehezen gyullad, de ha már ég, akkor szintén remek látvány tárul elénk, ahogy a műanyag bugyog, sistereg, majd szétfolyik, mint egy szaftos tehénlepény. A folyamat gyors és meglehetősen büdös, így a fölötte való sütögetés nem javasolt.

Az átlagember ritkán rendezi be a könyvtárát szaunában, de vannak a kelleténél MAGASABB PÁRATARTALMÚ helyek. Milyen hatással lehet ez az olvasnivalónkra?

NYOMTATOTT KÖNYV: az élettartama megrövidül. A lapok bedohosodnak, kelleme(tlen)s pinceszagot árasztanak, elszíneződnek, súlyosabb esetben kész gombateleppé válnak.
E-BOOK OLVASÓ: igen magas páratartalom mellett az esetleges zárlatok miatt megkergülhet, de ennek esélye a nulla felé tendál. Jól megtűri maga mellett a párologtató berendezéseket.

Sok könyvrajongónak fontos az érzet. Lássuk, melyik versenyző milyen NAZÁLIS ÉLMÉNNYEL gazdagít.

NYOMTATOTT KÖNYV: a zöme felhasználó rajong mind az új, mind a régi kötetek jellegzetes, semmivel sem összetéveszthető illatáért.
E-BOOK OLVASÓ: sokan szeretik a frissen kicsomagolt elektronikus berendezések szagát, ez azonban hamar elillan. Testápolós kézzel való összetapogatás maradandóbb illatot eredményez.

Lássuk (halljuk), a versenyzők milyen HANGHATÁSOKKAL fokozhatják az olvasás élményét. (Az ASMR kedvelői bizonyára jól tudják, melyik milyen módon bizsergetheti a tarkónkat.)

NYOMTATOTT KÖNYV: lapozáskor halkan surrog. A borítón (főként a keménytábláson) körömmel kopogni remek érzés.
E-BOOK OLVASÓ: a surrogó hang hiányzik, ám a műanyag felületen való finom kopogás különösen kellemes a fülnek.

Olvasnivalónkat tartó kezünknek bizony fontos a SÚLY. (Tekintsünk el attól, amikor nem kézben fogjuk a kötetet.)

NYOMTATOTT KÖNYV: egy pár dekagrammos kötet az idő múlásával arányosan egyre súlyosabbá válik, nem beszélve egy B30-as falazótégla tömegével vetekedő kódexről.
E-BOOK OLVASÓ: kivétel nélkül minden kötet 20-30 dekagramm, beleértve a B30-as falazótégla tömegével vetekedő kódexet is.

Szintén fontos tényező a MÉRET, hiszen ugyanúgy nem mindegy, hány polcot kell fúrnunk a falra, ahogy az sem, hány utazótáskát kell magunkkal vinnünk egy nyaralásra, ha olvasnivalót is csomagolunk.

NYOMTATOTT KÖNYV: egy masszív, vaskos kötet roppant vonzó látvány, viszont tíz darab már jelentős teret követel.
E-BOOK OLVASÓ: a vaskos, masszív látvány elmarad, cserébe több ezer kötetet tarthatunk egyetlen kézben.

A fent felsoroltak alapján ki-ki döntse el magának, melyik a nyerő. :P

 


Copyright © 2014 Eden Ambré | Sablon: TNB