1 2 3

Az írást akadályozó tényezők (avagy miért vegyünk fel szőrös hátú kertészt)

2016. április 24., vasárnap 4 komment
Összeszedtem, személy szerint engem miféle tényezők akadályoznak az írásban, illetve mi lehet a megoldás.
 
1. Időhiány. Azt mondják, mindenkinek arra van ideje, amire szakít. Való igaz, bármikor bekucorodhatnék a sarokba, hogy őrült módjára klimpírozzak, csakhogy ez esetben
 
– a család nap nap után pirított kenyeret majszol gulyáskrémmel – megoldás*: szakács (töltöttkáposzta-szagúak előnyben)
– az edények zöld, fekete és kék bundát növesztenek a mosogatóban (a kaják a hűtőben nemkülönben) – megoldás*: bejárónő (magában beszélő csodabogarak előnyben)
– a szennyestartó mérete vetekszik az Etnáéval, majd orrfacsaró bűz kíséretében okádni kezd – megoldás*: bejárónő
– a vízszintes felületeken az eleinte vígan gurgulázó porcicák előbb pororoszlánná, majd összefüggő, szürke képletté transzformálnak; a mennyezeten romantikus pókselyem-függönyök lengedeznek – megoldás*: bejárónő
– a kert pompázatos dzsungellé alakul – megoldás*: kertész (lehetőleg sörhasú, foghíjas és dús hátszőrzetű, megelőzendő az írás közbeni koncentráció gyengülését)
 
*Másik megoldás: alvással töltött idő redukálása. Pénztárcakímélő lehetőség, ám hosszú távú alkalmazása magában rejti a zombisodás veszélyét.
 
2. Ihlethiány. Egyesek szerint nem szabad erőltetni, mert a szöveg érezhetően nyögvenyelős lesz. Helyette olvassunk, nézzünk filmet, sétáljunk, gyűjtsünk benyomásokat, és jön a múzsa magától. Mások úgy tartják, igenis körmölni kell mindennap, nehogy kiessünk a gyakorlatból, illetve "evés közben jön meg az étvágy".
Tapasztalatom: erőltetés esetén csupán a fejem vörösödik, a lap fehér marad. Ha viszont várok, a szöveg akár évekig parlagon hever.
Megoldás: ilyen idétlenségeket írok, mint ez a bejegyzés "több, mint a semmi" alapon, és ráfogom, hogy alkottam.
 
3. Idő- és ihlethiány. A rettegett kombó. Az elemek megjelenhetnek egyszerre és váltakozva is.
Tapasztalatom: erőteljes ihlet esetén a rendelkezésre álló idő a nulla felé tendál, és fordítva.
Megoldás: a fentebb javasoltak egyidejű alkalmazása.
 
4. Késztetés hiánya. (Engem ugyan nem érint, ám ideillőnek érzem.) Míg az idő és az ihlet hiánya akár súlyos tüneteket is okozhat (pl. hisztéria, letargia), a késztetés hiánya csupán az írásra nézve végzetes tényező, és azt mutatja, hogy az ember írói mivolta megszűnt létezni/sosem létezett.
Megoldás: más elfoglaltság keresése. Remek lehetőség szakáccsá vagy kertésszé válásra, mellyel az időhiányban szenvedő írók munkásságát segíthetjük.

4 komment:

  • Veronique Sparks írta...

    Nálam ezek mind előfordulnak valamilyen formában. Másfél évig emellett napi négyórában dolgoztam délutáni műszakban, és utána még mosogatás és társai rám hárult, amikor anyám éjszakás műszakolt.

  • Eden Ambré írta...

    Olykor jön valami kattanásom, amikor képes vagyok a napi 24 órából 26-ot kihozni, de az sajnos ritka. :D Mostanában pedig esélytelen, hogy írjak bármit is. :/

 


Copyright © 2014 Eden Ambré | Sablon: TNB